Wat kan ik verwachten

Wat kan ik verwachten?

Diagnose

Bij de verdenking van botmetastasen kunnen er verschillende onderzoeken in het ziekenhuis plaatsvinden, die een betrouwbare diagnose mogelijk maken. Om te beginnen wordt er vaak een botscan gemaakt. Met een botscan wordt meer informatie over uw botten verkregen. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof in uw bloed gespoten. Vervolgens worden er foto’s gemaakt om te zien hoeveel van deze vloeistof zich in uw botten en gewrichten heeft opgehoopt. Op deze manier worden eventuele afwijkingen zichtbaar.

Botpijn

Pijn is vaak het eerste signaal dat er sprake is van botmetastasen. Pijn door botmetastasen kunnen worden aangezien voor pijn door artrose of artritis of voor pijn die door een val is veroorzaakt. Het kan daardoor voorkomen dat de metastasen pas laat ontdekt worden. Als u last krijgt van pijn aan uw botten of wervels is het raadzaam dit te melden bij uw behandelend arts.

Fracturen

Botmetastasen kunnen het bot langzaam aantasten en zo instabiel maken. Dit proces kan de kans op een botbreuk verhogen. Een breuk kan dan ontstaan door een plotselinge beweging of een val, maar het zou ook kunnen breken zonder duidelijk aanwijsbare reden. Dus als er sprake is van botmetastasen is het belangrijk dat uw arts maatregelen neemt om botbreuken te voorkomen.

Ruggenmergcompressie

Hieronder verstaan we het samendrukken van de ruggenwervels waardoor er een beklemming kan ontstaan in het ruggenmerg. Dit kan leiden tot gevoelloosheid en verlammingsverschijnselen. In zo’n geval is het van belang direct te handelen en moet het ruggenmerg zo snel mogelijk worden ontlast, anders kan er een dwarslaesie ontstaan. Door regelmatig te controleren op botmetastasen kunnen deze op tijd ontdekt en behandeld worden.

Soort en plaats van de pijn

De pijn is vaak stabiel en zeurderig van aard. Het verdwijnt meestal niet bij het zitten, liggen of wandelen. Soms wordt het heviger als u het probeert te belasten. Dit kan ook wijzen op de aanwezigheid van uitzaaiingen. Meestal zijn botmetastasen te vinden in de buurt van de wervelkolom of het bekken, maar ook andere botten zouden aangetast kunnen zijn. Indien er nieuwe pijn optreedt, neem dan contact op met uw arts om verdere botuitzaaiingen tijdig te herkennen en behandelen.
Mocht u (nieuwe) botklachten krijgen, zoals botpijn, een botbreuk of uitvalsverschijnselen, dan moet u dit altijd direct bespreken met uw behandelend arts of verpleegkundige. Want ook als u al eens een botcomplicatie heeft gehad of als u al botpijn heeft, kan een behandeling zinvol zijn.
Bespreek het risico op botcomplicaties met deze checklists.

Checklists

  • Heeft u borstkanker die zich naar het bot heeft uitgezaaid? Bespreek het risico op botcomplicaties met deze checklist
  • Heeft u prostaatkanker die zich naar het bot heeft uitgezaaid? Bespreek het risico op botcomplicaties met deze checklist
  • Heeft u longkanker die zich naar het bot heeft uitgezaaid? Bespreek het risico op botcomplicaties met deze checklist
  • Heeft u een ander soort kanker (zoals bijvoorbeeld niercel-, blaas- of darmkanker) die zich naar het bot heeft uitgezaaid? Bespreek het risico op botcomplicaties met deze checklist

Referenties
  1. Coleman R, et al. Ann Oncol. 2014;25 (suppl 3):iii124-iii137.
  2. Lipton A. Supp Cancer Ther. 2007;4:92-100.