Wat is een botmetastase

Wat is een botmetastase?

Botmetastasen (botuitzaaiingen) zijn uitzaaiingen van kanker in het bot.

Kankersoorten die kunnen uitzaaien naar het bot zijn bijvoorbeeld borstkanker, prostaatkanker of longkanker. De kanker ontstaat dan ook niet in het bot zelf, maar in een eerder stadium in bijvoorbeeld de borst, prostaat of long. Uitzaaiingen in de botten worden dan ook vaak ten onrechte botkanker genoemd.
Eén van de eerste klachten die u van botmetastasen kunt hebben is botpijn, vooral ’s nachts. Botpijn kan heel hevig zijn en moet vaak met krachtige pijnstillers, zoals morfine of aanverwante middelen bestreden worden of met bestraling op het bot. Ook kan het bot op de plaats van de botmetastase verzwakken, waardoor het kan breken.
Het skelet is één van de meest voorkomende plekken voor uitzaaiingen. Bij de ene vorm van kanker komt dit meer voor dan bij de andere vorm. Patiënten met gevorderde borst- of prostaatkanker krijgen in 65 tot 75% van de gevallen te maken met botmetastasen; patiënten met longkanker in ongeveer 30% tot 40% van de gevallen.
Veel voorkomende plekken voor uitzaaiingen in het skelet zijn onder andere; de wervelkolom, ribben, het bekken en het dijbeen.

Referenties
  1. Coleman R. Cancer Treat Rev. 2001;27:165-176.
  2. Roodman GD. N Engl J Med. 2004;350:1655-1664.